Gıda Güvenliği

Bazı tahin helvaları daha sert oluyor, neden?

Eğer tahin helvasının üretimi sırasında içine konulan susam yağı azaltılırsa helva sert olur.

Helva evlerde nasıl saklanmalıdır?

Markalı ve ambalajlı helva üreticileri helvanın buzdolabında saklanmasını önermemektedirler. Helva, serin, ışık almayan, kuru bir yerde saklanmalıdır. Helvanın paketi yada kutusu açıldıktan sonra bir hafta içinde tüketilmelidir. Buzdolabında açılmadan saklanması halinde aylarca bozulmadan kalabilir. Helva kolay bozulan bir gıda maddesi değildir.

Helvanın üst katmanında meydana gelen yumuşama zararlı mıdır?

Helvanın üst katmanının yumuşaması, buhar oluşumundan ya da ısı değişimleri nedeniyle şekerin ağdalaşması sonucu ortaya çıkabilir. Depolama sırasında yüksek ısıya maruz kaldıysa sakızlanma olabilir. Sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur, sadece lezzet ve tat farklılaşmasına yol açar. Lezzet kalitesini etkiler.

Pekmezde tortulanma bozulma anlamına mı gelir?

Pekmezin içinde tartarik asit vardır. Bu asitler zamanla çökelir. İnsanlar bu tortulaşmaları bozulma zanneder. Tartarik asit insan sağlığına yararlı doğal bir maddedir. Asidin tamamı alındığında pekmezin özelliği ortadan kalkar. Proses esnasında bir kısmı tartarin çöktürülüp ayrıştırılır.

Pekmezin şekerlenmesi bozulduğu anlamına gelir mi?

Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir.

Tahin helvası el değmeden mi hazırlanır?

Hayır tahin helvası geleneksel bir gıda maddesidir ve yıllarca bu işi yaparak yetişmiş ustalar tarafından elle yoğrularak hazırlanır. Yasa koyucu, geleneksel bir ürün olan helvanın el ile yoğrularak üretimini düzenlemiştir. Ustalık gerektiren bir iştir.

Personel, çıraklık, kalfalık aşamalarından geçtikten sonra usta ve ardından da ustabaşı olur.

Ürünlerde kalite standartları, aynı nitelikteki hammaddelerin standart reçeteler doğrultusunda kullanılması ile sağlanır. Yoğrulma sırasında makine kullanılmaz.

Tahin helvası nedir ve nasıl yapılır?

Türk Gıda Kodeksi´ne (Teblig 2008/6) göre, şeker, içme suyu ve sitrik asit veya tartarik asit ile gerektiğinde yenilebilir glikoz şurubu katıldıktan sonra pişirilerek elde edilen şeker şurubunun ağdalaştırılıp çöven ekstraktı (Radix saponariae Albae sive L.) ve/veya modifiye proteinler ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak tahin ile karıştırılıp yoğrulması ve gerektiğinde çeşni maddeleri ilavesi ile tekniğine uygun olarak hazırlanan katı, homojen ince lifli yapıda ürüne helva denir.

Tahin helvası üretilen yerlerin hijyeni nasıl sağlanır?

Öncelikle üretim alanındaki hava düzenli olarak filtrelerden geçirilir. Üretim yapılan mekanın belli sıcaklık ve nem oranlarına sahip olması zorunludur. Mekan haftada bir mikrobiyoloji numuneleri alınarak kontrol edilir. Genel işçi hijyeni kuralları en üst seviyede takip edilir. Tüm çalışanlar düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilir. Üretim tesisleri tümüyle antibakteriyel yer malzemesi ile kaplıdır. Markalı ve ambalajlı helva üreticileri, ürünlerini gıda mühendisleri ve mikrobiyoloji uzmanlarının denetiminde, tam teşekküllü laboratuvar kontrolü altında üretir. Her hammadde laboratuarın onayından geçtikten sonra kullanılır ve ürünlerden düzenli olarak her gün numune alınarak analiz edilir.

Tahin helvası üretiminde domuz yağı katkılı emülgatör kullanılıyor mu?

Bütün tahin helvası ürünlerinde yalnızca bitkisel yağ kökenli emülgatörler kullanılmaktadır. Markalı ambalajlı tahin helvası üreticileri Türk Gıda Kodeksi´nin Helva Tebliği, Tahin, Pekmez Tebliği ve Lokum Tebliği´nin çizdiği çerçeveler içinde üretim yaparlar. Bütün ürünleri bu tebliğlere uygundur. Ürünlerde kesinlikle domuz yağı kullanılmaz.